Kézműves goth ékszerek/Handmade gothic jewelry

2019. november 09. 13:37 - Gothicrosetteblog

Nyakpántok a múltból / Chokers from the past

Ti gondolkodtatok már azon, hogy mikor kezdtek el az emberek nyakpántokat hordani?

Nemrég eszembe jutott, hogy vajon melyik korból eredhet ez a különlges ékszer. Elkezdtem gondolkodni és kutakodni, majd arra a következtetésre jutottam, hogy a reneszánsz kora lehet a kezdet. Az alapján amiket találtam, úgy tűnt nem tévedtem ugyanis egyből számos festményre leltem, melyeken ott díszelegnek az emberek nyakában ezen ékszer ősei. Mindjárt mutatok is egyet, mely elég jól szemlélteti.

 Piero della Francesca - Battista Sforza portréja - reneszánsz korabeli festmény

 EN:

 Have you ever thinking about when people started to wearing chokers?

I was wondering when this started and thought renaissance age would be the correct answer. Then I had found many paintings which are depicted people in chokers. So here is one to show:

Piero della Francesca - Battista Sforza's portrait - from age renaissance.

portrait-of-battista-sforza-1466-by-piero-della-francesca-framed-painting-print.jpg

Több ehhez hasonló gyöngyből fűzött nyakpántra bukkantam a festményeken. A fehér gyöngy az arannyal és színes  kövekkel párosítva tűnt akkor a legmeghatározóbbnak,  ez lehetett az őse a mai daraboknak. 

Emellett találtam olyan leírást is, ahol a sumérokat  jelölték a nyakpántok legelső készítőinek, vagy idevehetőek az ókori Egyiptomban készült darabok , melyeket a freskók jól bemutatnak, de  konkrétan erre a pántra voltam kíváncsi, ami a nyakat körbefonja és nem azokra melyek a dekoltázsra rálógnak vagy eltakarják, ezért számomra a reneszánsz nyakpántok tűnnek a legelsőnek.

Ahogy egyre haladunk az időben, ezen régi korokban is megjelennek más fajta nyakpánt típusok, olyanok melyek a maiakhoz vagy akár a Gothic Rosette pántokhoz hasonlóak. Ezért választottam ki az alábbi képet következőnek:

Johann Georg Ziesenis- Charlotte királynő 1761

 

EN:

I found many similar chokers like the one in the painting above. The most common seemed a choker with white pearls, gold pendants and colorful stones. This could be the ancient version of the chokers.

I also found some articles where they mention Sumerian artisans made the first ones, or pieces from the ancient Egypt, but I wanted to find the origin the one which is surround the neck and not hide any part from the decolletage.

As we go through the centuries, we can see new types of chokers popping up. So I chose a painting which shows a very similar to the ones we find nowadays or the Gothic Rosette ones.

Johann Georg Ziesenis- Charlotte Queen 1761

johann_georg_ziesenis_queen_charlotte_when_princess_royal_collection.jpg

Miből készültek?

A nyakpántok elődei gyöngyökből és drágakövekből, valódi aranyból készültek, a textíliák esetében pedig  csipkét  használtak, mely lenből és selyemből készült. Ma viszont többnyire felváltotta a pamut és szintetikus változata. 

Miért hordták?

Akkoriban sokkal bonyolultabban, díszesebben öltözködtek az emberek,  ezért a nyakpántok gyakoribb viseletnek számítottak. Annyi biztos, hogy rendkívül nőies és előkelő ékszer, úgy tűnik inkább a gazdagok hordták feltehetőleg azzal a céllal, hogy  díszesebbé tegyék öltözéküket. 

Az ókori változataik sokkal inkább szimbolizáltak valamit, úgy vélték az ékszerek megvédték őket, egyfajta szuper erőt tulajdonítottak nekik.

Napjainkban mind a két ok érvényesül akár egyszerre lehet dísztő eleme az öltözékednek és kifejezhetsz vele valamit ami számodra fontos. Ez utóbbi különösen szubkultúrákon belül jelenik meg, az előbbi inkább csak a divat sajátossága.

EN:

What chokers are made of?

Old pieces were made of pearls, gems and gold. Fabric were often used as lace linen and silk. Today laces are mostly made of synthetic fiber and cotton.

 Why did people wear chokers?

In the past, people's clothing were  more complicated and decorative in the same time, so these beautiful chokers were fitting perfectly to their outfit. Very feminine, and elite pieces for sure, and seemed mostly the rich persons had it to make their outfit more luxury.

The ancient chokers symbolized something and people believed the jewelries has power and give them protection.

Nowadays chokers can  both symbolize and decorate. The ones who are in subculture, more has a symbolic meaning besides decorating. The fashion makes people to wear choker for decorate their outfit.

backintime.jpg

És te miért hordasz nayakpántot?

Why do you wear choker?

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gothicrosette.blog.hu/api/trackback/id/tr5215298918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Kézműves goth ékszerek/Handmade gothic jewelry
süti beállítások módosítása